UA-233498043-1
Aile,çift ve ilişki danışmanlığı, evli yada henüz evlenmemiş ve ilişkide olan bir çiftin katıldığı psikolojik danışmadır ve çifte ilişkileriyle ilgili destek verme sürecidir. Birçok çift uzun yıllar evli kaldıktan ve ilişkilerinde pek çok kavramı zedeledikten sonra “haydi bunu da denememiş olmayalım” diyerek terapiye başvururlar. %10’luk bir kesim ise henüz evlenmeden önce ilişkilerindeki bazı sorunları fark ederek, ilişkilerini çok daha sağlıklı ve sağlam bir zemine oturtarak ilerlemek istedikleri için terapiye başvururlar ki bu çiftler, farkındalık düzeyleri çok daha yüksek olan grupta yer almaktadır. İlişki danışmanlığında çiftler ilişkilerinde yaşadıkları sorunları kendi bakış açılarıyla ortaya koyarlar.
İlişki terapisinin etkili olması için, öncelikle ilişkinin taraflarının yaşadıkları soruna psikolojik bir çözüm arayışı içinde olmaları gerekmektedir.
Tarafların bir çözüm yöntemi olarak ilişki terapisine güvenmesi gerekir. Bazen insanlar sorunlarının çözümü için yardıma ihtiyaç hissederler; ama psikoterapi yöntemlerinin yararlılığından emin olamazlar. Bu durumda ilişki terapisti yaptığı işi, danışanın zihnindeki soruları cevaplayacak şekilde izah etmelidir.
Sahip olduğumuz herhangi bir ilişkiyi daha doyum verici hale getirebilmek için psikoterapiden faydalanırız. Bununla birlikte ilişki terapisi esas vurgusunu, yakın ilişkiler, duygusal ilişkiler ve kadın erkek ilişkileri üzerine yapar. İlişkinin yapısına göre ilişki terapisi farklı isimler alabilir. Mesela;