UA-233498043-1
Hakan KILIÇ Psikolojik Danışmandır. Cinsel işlev bozukluklarıyla çalışmamıza olanak sağlayan Seksofonksiyonel Terapi yaklaşımını kullanmaktadır. Vajinismus,erken boşalma, orgazm bozuklukları,cinsel isteksizlik,ereksiyon bozukluğu ağrılı cinsellik gibi cinsel işlev bozukluklarıyla çalışmaktadır.
Çalışılan Diğer Problemler: Ergenlik Cinselliği,Travma Sonrası Stres Bozukluğu,Uyum Problemleri,Motivasyon, İletişim Becerileri Kazanma, Evlilik Öncesi Cinsel Bilgilendirme, Aile İçi Problemler
.. Devamı
Psk. Dan. Hakan Kılıç A TERAPİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ bünyesinde çalışıyor. İletişim bilgileri için profilini ziyaret etdebilir RANDEVU ALABİLİRSİNİZ .
ADRES: 75. Yıl Bulvarı 3159. Sokak Eliz Apatmanı No: 34/1
Antakya/HATAY
RANDEVU TEL : Gsm 0 533 040 00 25
.. DevamıCinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist,psikolojik danışman ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir.
.. DevamıÜlkemizde okul çağında başlayan ve yaygın şekilde devam eden bir cinsel eğitimin olmaması ve cinsel bilgi kaynaklarına (okul, öğretmenler, uzmanlar, kitaplar vb.) yeterli ölçüde ulaşımın sağlanamaması gibi nedenlerle cinsellik alanında ciddi boyutlara ulaşmış olan bir bilgi eksikliği görülmektedir. Bu bilgi eksikliği, sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip olmasına rağmen; çok sayıda bireyin ya da çiftin cinsel yaşamlarında sorun yaşamasına, bu nedenle ilişkilerinin bozulmasına neden olabilmektedir.
Ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunların çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Nitekim CETAD tarafından yapılan bir araştırmada; Türkiye’deki cinsel sorunların en önemli kaynağı; %62 ile eğitimsizlik ve bilgisizlik olarak belirlenmiştir. Yine "toplumun cinselliğe yaklaşımı", "önyargılar/tabular", "gelenek ve görenekler" şıklarını işaretleyenlerin toplam oranı %40'lara varmakta ve toplumun yaşadığı cinsel sorunların en önemli ikinci kaynağını oluşturmaktadırlar. Türkiye’deki cinsel sorunların üçüncü sıklıktaki kaynağı ise psikolojik nedenler ve stres olarak belirlenmiştir.
.. DevamıCinsel yaşam, diğer insani etkinlikler gibi toplumsal ve kültürel etkilere açıktır. Toplumlar yeni kuşakları yetiştirirken, zaman içinde oluşturduğu kalıp düşünceleri ve yargıları da yeni kuşaklara aktarır. Büyüme sürecinde de içinde büyüdükleri kültüre göre bir kadının ve erkeğin neleri yapması ve neleri yapmaması gerektiğini öğrenmiş olurlar. Ancak bu süreçte öğrendikleri ve benimsedikleri birçok şey yanlıştır. Özellikle cinsellikle ilgili inanışların bir çoğu abartılı, yanlı ve yanlışlara cinsel mitler, yanlış inanışlar denir.
.. DevamıDepresyon cinselliği nasıl etkiler?
Depresyonda en sık görülen cinsel sorun isteksizliktir. Bu durum kendini erkeklerde sertleşme güçlüğü, boşalma sorunları, kadınlarda ıslanamama ya da orgazm olamama şeklinde de gösterebilir. Cinsel isteksizlik sorunuyla başvuran hastalarda altta yatan bir depresif durum olup olmadığı mutlaka araştırmalıdır.
Depresyon ilaçları cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?
Birçok antidepresanın cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğü yaratma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Yine antidepresan ilaçlar erkeklerde boşalma süresini uzatabilirler, nadir olarak görülse de sertleşme zorluklarına sebep olabilirler. Öncelikle mevcut sorunun depresyondan mı yoksa ilaç yan etkisi mi olduğu iyi anlaşılmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi depresyon hastalığının kendisinin de birçok cinsel soruna sebep olma olasılığı yüksektir. Eğer sorun ilaç yan etkisi ise doktorunuzla konuşup doz seviyesinde değişiklikler ya da başka bir ilaca geçme gibi alternatifler değerlendirilmelidir.
Panik bozuklukta ne tür cinsel sorunlarla karşılaşılır?
Birçok panik bozukluğu olan hasta cinsel ilişki esnasında panik atak geçiririm korkusuyla cinsel ilişkiye girmekten çekinmektedir. Oysa bu risk oldukça düşüktür.
Panik bozuklukta kullanılan ilaçlar cinsel sorunlara yol açar mı?
Serotonin üzerinden etki eden SSRI (serotonin geri alım inhibitörleri) grubu anksiyete (kaygı) ve depresyon ilaçları cinsel istekte azalma ve orgazm güçlüğü gibi yan etkiler yapabilmektedir. Aynı zamanda bu ilaçların erkeklerde boşalma süresini uzatma şeklinde bir yan etkileri de bulunmaktadır. Böyle sıkıntılarla karşılaşıldığında hastalıkla ilaç arasında doğru bir kâr-zarar değerlendirmesi yapılmalı, gerekli durumlarda psikiyatriste danışarak doz ayarlaması ya da ilaç değişikliğine gidilebilmektedir.
Sosyal fobi hastalığı ve tedavisinde ne tür cinsel sorunlarla karşılaşılmaktadır?
Sosyal fobi ‘Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları’ sınıflaması içinde yer alan bir hastalıktır. Kişide kaygı düzeyi yüksek olduğunda kişiler arası ilişkiler ilk önce ortaya çıkan sorunlardan biridir. Kaygı düzeyi yüksek olan insanlar öncelikle ikili ilişkilerde, kendilerine cinsel bir partner bulma konusunda sorunlar yaşarlar. İlişki esnasında da özellikle erkeklerde performans endişesi (kaygısı), sertleşme zorlukları ve erken boşalma gibi sorunlara sıklıkla yol açabilir. Eğer tedavi için SSRI (serotonin geri alım inhibitörleri) grubu ilaçlar kullanılıyorsa bu ilaçların cinsel istekte azalma ve orgazm güçlüğü gibi yan etkileri ekstra sıkıntıya sebep olabilir.
Şizofreni hastalarının cinselliği nasıl etkilenir?
Şizofreni hastalarının cinselliği ile ilgili eski zamanlardan beri farklı yorumlar mevcuttur.1970’li yıllara kadar aşırı cinselliğin bu hastalığı tetiklediğine dair yazılar vardır. Bu görüşün bugün kabul edilmesi söz konusu değildir. Cinsel aktivite hastalığın farklı tiplerinde farklı şekillerde etkilenebilir. Hastaların sosyal ilişkilerindeki zayıflıkları, dürtü kontrol bozuklukları, ilgi ve istek kayıpları cinsel aktivitelerini engeller.
Şizofrenide kullanılan ilaçlar bu hastaların cinsel fonksiyonlarını nasıl etkiler?
Şizofreni hastalarının yaklaşık %85’inde kullandıkları ilaçlara bağlı cinsel sorunlar görülür. Antipsikotik ilaçlar sertleşme güçlüğü, boşalma güçlüğü, isteksizlik, orgazm kalitesinde düşüklük, adet düzensizlikleri, jinekomasti gibi birçok cinsel soruna sebep olabilirler.
Bipolar bozuklukta (manik- depresif hastalık) ve bu hastalığın tedavisinde cinsel hayat nasıl etkilenir?
Bipolar bozukluğun manik ya da hipomanik döneminde genellikle cinsel aktivitede artış vardır. Hastalar aşırı istekli, baştan çıkarıcı tavırlar sergileyen, uygunsuz cinsel eylemler içine girebilen bir dönemde olurlar. Bu aşamada kendilerine zarar vermelerini engelleyebilmek önemlidir. Depresyon dönemlerinde ise genellikle cinsel etkinlikte bir azalma söz konusudur. Hastalar çoğunlukla cinsel eylemlere karşı isteksiz olurlar. Sertleşme sorunları, uyarılma sorunları ve orgazm güçlükleri yaşayabilirler. Bipolar (iki uçlu) bozuklukta duygudurum dengeleyicisi olarak kullanılan ilaçlardan lityumun cinsel fonksiyon üzerine etkisiyle ilgili ayrıntılı çalışmalar yoktur. Ancak özellikle yaş ilerledikçe testosteron düzeyinde düşmeler bildirilmiştir. Bazı vakalarda bu nedenle cinsel isteksizlik ve sertleşme problemleri olabilir. Duygudurum dengeleyicisi olarak kullanılan antiepileptik ilaçların ise yine cinsel istekte azalma yapma olasılığı bulunmaktadır. Valproik asit hem kadında hem de erkekte östrojen ve androjen seviyelerini yükseltmektedir. Özellikle kadınlarda cinsel istek üzerine olumlu etkileri olabilir ancak polikistik over sendromu (PCOS) açısından dikkatli olunmalıdır. Lamotrijinin de cinsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Topiramat ve gabapentinin orgazm güçlüğüne sebep olduğunu gösteren bir kaç vaka sunumu mevcuttur.
Cinsellik, öncelikle kendini tanımakla başlar. Ancak kendisini seven, sayan ve güvenen bir insan karşısındakine de olumlu duygularla yönelebilir. Doyumlu bir cinsellik için, kişinin kendi bedenini tanıması da önemlidir. Bireyin, cinsel haz noktalarını fark etmesi ve bunu cinsel eşiyle paylaşmaktan kaçınmaması daha doyumlu bir cinsel ilişki yaşanmasını sağlayacaktır.
Mutlu bir cinsel yaşam, karşılıklı güven, dürüstlük, açıklık, paylaşım ve saygı üzerine temellendirilmelidir. Kişiler birbirlerine karşı sorumlu davranmalı, herkesin bir mahremiyeti ve değeri olduğunu akıllarından çıkarmamalıdırlar.
Hiç kimse hoşlanmadığı bir cinsel davranışı yaşamak ya da sürdürmek zorunda değildir. Karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir ilişkide, cinsellik daha doyumlu olur. Anal ya da oral sevişme gibi cinselliğin nasıl yaşanacağına dair ayrıntılarda kişilerin ortak kararı olmalı ve her eylem istek, onay ve rıza çerçevesi dahilinde gerçekleştirilmelidir.
İstenmeyen gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık kaygısı, kişilerin sağlıklı ve tatmin edici cinsellik yaşamasını engeller. Bu konudaki önlemlerin önceden alınması önemlidir. Varsa cinselliğe ilişkin yanlış inanışlar birlikte konuşularak ve paylaşılarak aşılmalıdır.
Bir insanın başka bir insana cinsel yakınlık duyması, herkes için farklı davranışları içerebilir. Bu nedenle kişiler, kendi aralarında sevdikleri, haz aldıkları ve istedikleri veya sevmedikleri cinsel davranışları konuşmalıdır. Ayrıca ilişki sonrası da duyulan haz, mutluluk ya da doyumsuzluk paylaşılmalıdır. Sahte, yapmacık ve dürüst olmayan geri bildirimler, uzun vadede karşılıklı güveni sarsabildiği gibi eşlerin cinsel birlikteliklerini de zedeleyecektir. Paylaşım ve kendini ifade etme, kişilerin en uygun cinsel davranışı keşfetmelerine yardımcı olacaktır. Hiç kimse hoşlanmadığı bir cinsel davranışı yaşamak ya da sürdürmek zorunda değildir.
.. DevamıVajinismus yaygın bilinenin aksine bir cinsel organ hastalığı değildir. Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur. Bu durum cinsel organın sorunlu veya problemli olmasından ziyade düşünce ve duygularla ilgili bir durumdur. Yani vajinismus bilişsel duyuşsal ve davranışsal boyutları olan ,kadının cinsel ilişkiye verdiği bütünsel bir tepkidir diyebiliriz.
.. DevamıVajinismus problemi olan kişiler bilişsel, duygusal ve davranışsal bazı belirtiler gösterirler. Bilişsel açıdan cinsel ilişkinin acı verici bir durum olduğunu, vajinanın zarar göreceğini,canlarının yanacağını düşünürler. Duygusal açıdan panik,kaygı,endişe duyguları yaşarlar ve buna bağlı olarak davranışsal belirtiler ortaya çıkar. Elleri titrer,vücut terlemeye başlar,kalp atışları hızlanır ve cinsel ilişkinin başlayacağı sırada bacaklar öne doğru çapraz şekilde gelir , basen arkaya doğru çıkar ve kadın kendini cinsel ilişkiye kapatır.
.. DevamıUyarıldıktan sonra orgazm olabilme çok uzun sürüyorsa, sorun nedir?
Kadınlar orgazma ulaşma bakımından, farklı sürelere gereksinim duyabilirler. Kadınlarda orgazm olabilme yaş ve deneyimden oldukça etkilenir. Genç yaşlarda ve cinsel deneyimi fazla olmayan kadınlarda, orgazma ulaşmak için daha uzun süre gerekebilir. Diğer yandan yaş ilerledikçe, menopoz dönemi ve diğer sağlık sorunları ve buna bağlı ilaç kullanımıyla da birlikte orgazma ulaşma güçleşebilir.
Bazı kadınlar kısa süreli, herhangi bir cinsel uyarıyla (fantezi, görüntü, ses vs…) orgazm olabilirken; bazıları da orgazma ulaşmak için daha uzun süreli ve yoğun klitoral uyarılmaya ihtiyaç duyabilirler.
Hatta, aynı kişi, farklı partnerlerle veya partneriyle olan ilişkisindeki değişikliklere göre ya da günlük yaşamındaki diğer stres faktörlerine bağlı olarak, daha kısa veya uzun sürede orgazm olabilir.
Bazı kadınlar; bir sefer orgazm olduktan sonra cinsel doyum hissederken, bazıları da çoğul orgazma ihtiyaç duyabilirler.
Kadın orgazm bozukluğunda yanlış tedaviler nelerdir?
Cinsel işlev bozukluklarını; cinsel terapi eğitimi almış psikolojik danışmanlar, psikiyatrist ve psikologlar tedavi edebilirler. Orgazm bozukluğunun tedavisinde ilaçlarla yapılmış olan çeşitli araştırmalar bulunsa da, herhangi bir ilacın etkinliğine rastlanmamıştır. Ayrıca, hipnoz, telkin gibi uygulamalar da kadında orgazm bozukluğu tedavisinde etkili değildir. Doğru tedavi, yaklaşık 8-12 seans süren, cinsel terapiyle gerçekleşir.